اولین برنامه JavaFX در netbeans
اولین برنامه JavaFX در محیط برنامه نویسی netbeans رو ایجاد می کنیم و توضیحات برنامه رو ارائه میدیم.
از منوی File گزینه New Project رو انتخاب کنین.
در پنجره باز شده از کادر category گزینه JavaFX رو و از کادر Projects گزینه JavaFX Application رو انتخاب کنید و دکمه next را انتخاب کنید.
در مرحله بعدی باید تنظیمات و نام پروژه رو انتخاب کنین . دکمه Finish رو انتخاب کنین.
اگه محیط نت بینز شما از ساختن پروزه JavaFX پشتیبانی نمیکند می تونین از پروژه جاوا معمولی استفاده کنین. تنها تفاوت بین ایجاد کردن این دو پروژه این هستش که به صورت پیش فرض یک کلاس اجرایی با یک فریم JavaFX به صورت زیر ایجاد می کنه.
کتابخانه های JavaFX در کتابخانه های استاندارد جاوا موجود هستند. بنابراین با ایجاد پروژه جاوا می تونین برنامه های کاربردی JavaFX رو ایجاد کنین.
کلاس اصلی برنامه که متد main در اون قرار داره باید از کلاس Application ارث بری کنه.کلاس Application در پکیج زیر قرار داره
javafx.application.Application
این کلاس متدی به نام Start داره و یک پارامتر از نوع کلاس Stage می گیره و Stage در پکیج زیر قرار داره :
javafx.stage.Stage
اینجا Stage کار JFrame رو در JavaFX میکنه.
خط 19 در تصویر از کلاس Button یک دکمه ایجاد می کنه که این کلاس معادل کلاس Button و JButton پکیج awt و swing و در پکیج زیر قرار داره :
javafx.scene.control.Button;
این پکیج کلاس های دیگری رو هم داره مثل TextField , TextArea, RadioButton, CheckBox, Menu, MenuBar, MenuItem, Label, ToolBar که معادل کلاس های موجود در پکیج awt و swing هستش.
خط 21 برای دکمه ایجاد شده یک رویداد ایجاد می کند. با استفاده از متد setOnAction که پارامتر آن واسطی از EventHandler میگیره و متد handle رو پیاده سازی می کند و رویداد های مربوط به دکمه در این متد تعریف می شود.
پکیج های مربوط به این کلاس ها که به برنامه اضافه شده در برنامه موجود هستش.
خط 27 برنامه از کلاس StackPane شی به نام root ایجاد می کند که یک layout بندی صفحه هستش و عناصری رو می تونه به خودش اضافه کنه.
در پکیج زیر قرار داره
javafx.scene.layout.StackPane
و برای اضافه کردن عنصری به آن از دستور زیر استفاده می شود :
root.getChildren().add(btn);
حالا شما از کلاس Scene معادل کلاس Panel و JPanel توی جاوا اف ایکس استفاده می کنین و به Stage اضافه می کنین.
کلاس Scene سازنده های مختلفی داره و در تصویر زیر مشخص شده
Parent یک شی هستش که می تونه دکمه ، لیبل و هر چیز دیگه ایی باشه که در این جا ما root رو به اون مقدار میدیم که یک طرح بندی صفحه هست که داخل خودش یک دکمه رو جای داده.
دو مقدار double طول و عرض Scene را مشخص می کند و Paint رنگ پس زمینه Scene را مشخص می کند.
شی stage متد هایی دارد که از متد setTitle برای تعیین عنوان frame و setScene برای ست کردن یک scene در stage استفاده می شه و در خط 32 با استفاده از متد show که معادل متد setVisible در جاوا هستش که اجازه نمایش فریم را صادر می کند.
حالا اگه کد زیر رو هم به ادامه متد start اضافه کنین یک فریم دیگه ایجاد می شه که در خودش یک دکمه داره.
Stage s = new Stage();
Scene sc = new Scene(new Button("Test"), 500,500);
s.setScene(sc);
s.show();
این اولین برنامه JavaFX شما می تونه باشه و اگه با JavaSE آشنایی داشته باشین فقط می مونه یادگیری کتابخانه های JavaFx که کار زیاد سختی نمی تونه باشه.
نکته مهم دیگه توی JavaFX استفاده از CSS برای کنترل چیدمان عناصر روی صفحه و تنظیم خواص عناصر می باشد که ویژگی جالبی می تونه به حساب بیاد.
آموزش های بیشتری در رابطه با JavaFX قرار خواهیم داد.
منبع : it3du.ir